Túto tortičku s domácim marcipánovým poťahom som robila pre moju dcéru k jej prvým narodeninkám.A bola to moja prvá torta s poťahom.Báála som sa jej ako čert kríža že či sa mi to podarí a či sa poťah neroztopí a tak ale nakoniec sa podarila a všetkým chutila :-)
RECEPT:
Koprus -
5 vajec,150g kr.cukor,120g hl.múky,5 PL (polievkovych lyžic) oleja,štipka soli
Postup-
Bielka si oddelíme od žltkou.Do bielkou pridáme štipku soli a na vyšlaháme sneh.Keď už je sneh takmer hotovy primiešavame cukor (asi na tri krát).Sneh s cukrom musíme šľahať aspon 5 minút aby bol sneh celkom tuhý.Pokiaľ by sme túto fázu odflákli korpus nenarastie a ostane z neho hutná škaredá placka.do hotového snehu primiešavame žľtky a olej...tak že 1l oleja a jeden žltok prešlaháme a zasa jeden žltok a 1l oleja....preosiatu múku pridáme k snehovej zmesy opatrne vareškou premiešame a vylejeme do tortovej formy pečieme asi 40min na 200st.Múku preosievame kvôli tomu že je korpus viac nadýchaný a zabránime tým hrudkám v ceste.Tento korpus sa mi velmi osvedčil.Vystačí na klasicky rozmer tortovej formy.
Plnka-
2x jahodový puding ( ktorý uvaríme hustejší takže jeden puding uvaríme miesto 500ml len v 350ml mlieka),dve menšie kyslé smotany kvalitné rajo kvôli hustote,trochu masla(nemusí byťale keď by ste dávali aj poťah tak je to lepšie stým maslom),jahodový hustý džem na potretie korpusu.
Postup:
Uvaríme si pudingy necháme ich vychladnúť (občas miešame aby nevznikla napovrchu "kôrka" pretože potom sú v pudingu po rozmiešaní malé hrčky.Pridáme kyslé smotany a trošku masla (ja som pridala ešte jeden celý vanilkový cukor pretože po zmiešani pudingou so smotanami nebola plnka taká sladka aká by mala byť takže potom kľudne uvarte pudingy o niečo sladšie)
Vychladnutý korpus si prerežeme na tri pláty každý natrieme jahodovým džemom a nanesieme plnku takýsto celú tortu ponatierame plnkou ale už nepotierame džemom.Zdobenie je už na každom ako chce ja som použila marcipánový poťah
Recept na marcipán :
150g sušené mlieko polotučné,250g pr.cukor,kúsok tuku zhruba ako oriešok,2-3 ploievkove lyžice vody,mandlová aroma (nemusí byť kto nemá rád)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára